PEMAKAIAN CINCIN MENGIKUT SHARIAT ISLAM.CINCIN ADALAH SALAH SATU PAKAIAN RASULULLAH.SETIAP PERLAKUAN DARIPADA RASULULLAH ITU ADALAH MENJADI SUNAH KEPADA KITA UNTUK MENGIKUTINYA.BEGITULAH JUGA DENGAN PEMAKAIAN CINCIN IANYA JUGA ADALAH SALAH SATU SUNAH NABI UNTUK KITA IKUTI.

DIHALAMAN INI SAYA MENGAMBIL KESEMPATAN UNTUK MENULIS MENGENAI ADAB MEMAKAI CINCIN MENGIKUT APA YANG DILAKUKAN OLEH RASULULLAH UNTUK DIJADIKAN CONTOH KEPADA KITA KETIKA MEMAKAI CINCIN.

1) MEMAKAI CINCIN HARUS DITANGAN KANAN DAN JUGA KIRI...MENURUT IMAM AN NAWAWI..."TELAH IJMAK PARA ULAMAK BAHAWA HARUS MEMAKAI CINCIN DITANGAN KANAN ATAU DITANGAN KIRI...DISEBELAH MANA KITA MEMAKAINYA TIDAKLAH DIMAKRUHKAN " (SAHIH MUSLIM). MENURUT DARIPADA HADIS HADIS TERDAPAT HADIS YANG MENCERITAKAN NABI MEMAKAI CINCIN DITANGAN KANANYA DAN ADA JUGA HADIS YANG MENCERITAKAN BAGINDA MEMAKAI CINCIN DITANGAN KIRINYA.2) DALIL KEHARUSAN MEMAKAI CINCIN DITANGAN KANAN...

A)  DARI SYAIDINA ALI RA MENCERITAKAN ..." SESUNGUHNYA NABI SAW MEMAKAI CINCINYA DITANGAN KANAN " (RIWAYAT IMAM AT TARMIZI).

B)  HAMMAD BIN SALAMAH MENCERITAKAN..." AKU TELAH MELIHAT ABU RAFI MEMAKAI CINCIN DITANGAN KANANYA...MAKA AKU BERTANYA KEPADANYA TENTANG HAL TERSEBUT...LALU IA MENJAWAB...KERANA AKU TELAH MELIHAT ABDULLAH BIN JAAFAR RA (SEORANG SAHABAT) MEMAKAI CINCIN DITANGAN KANANYA DAN IA (YAKNI ABDULLAH) BERKATA KEPADA KU...ADALAH RASULULLAH SAW MEMAKAI CINCIN DISEBELAH TANGAN KANANYA " (RIWAYAT ABU DAUD...AT TARMIZI...IBNU MAJAH DAN IMAM AHMAD.

3) ADAPUN DALIL BAGI MEMAKAI CINCIN PADA TANGAN KIRI ADALAH : -

A)  DARI ANAS DAN IBNU UMAR KEDUANYA MENCERITAKAN..." ADALAH NABI SAW MEMAKAI CINCIN DITANGAN KIRINYA ". (RIWAYAT IMAM MUSLIM DARI ANAS DAN ABU DAUD DARI IBNU UMAR).

B)  DARI JAAFAR BIN MUHAMMAD YANG MERIWAYATKAN DARIPADA BAPANYA YANG MENCERITAKAN..." ADALAH HASSAN DAN HUSIN ( CUCU NABI) YANG MANA KEDUA DUA MEREKA MEMAKAI CINCIN DITANGAN SEBELAH KIRI MEREKA " (RIWAYAT DARIPADA AT TARMIZI...IMAM AT TARMIZI BERKATA HADIS INI ADALAH HADIS SAHIH). MENURUT ULAMAK LAGI BAHAWA KEMUNGKINAN MEREKA TELAH MELIHAT DATUK MEREKA (YAITU NABI SAW ) MEMAKAI CINCIN DITANGAN KIRI LALU MEREKA MENGIKUTINYA.

4) MANA YANG PALING BAIKSAMADA MEMAKAI CINCIN DITANGAN KIRI ATAU KANAN...?

MENURUT IMAMA NAWAWI...ULAMAK ULAMAK SALAF RAMAI MEMAKAI CINCIN MEREKA DITANGAN KANAN DAN TIDAK KURANG JUGA DARI KALANGAN MEREKA YANG MEMAKAI CINCIN DITANGAN KIRI MEREKA.

iMAM MALIK MENYUKAI MEMAKAINYA DITANGAN KIRI DAN IA MEMAKRUKKAN MEMAKAINYA DITANHAN KANAN.

DARI KALANGAN UL;AMAK ULAMAK IMAM SHAFIE TERDAPAT KHILAF DIKALANGAN MEREKA.ADA DARI KALANGAN MEREKA MENYUKAI MEMAKAI CINCIN DITANGAN KANAN DAN ADA JUGA DARI KALANGAN MEREKA YANG MEMYUKAINYA DITANGAN KIRI.NAMUN YANG SELALU DIPAKAI MEREKA ADALAH DITANGAN KANAN KERANA CINCIN ADALAH PERHIASAN...MAKA TANGAN KANAN LEBIH MULIA DAN LEBIH BERHAK DIBERI PERHIASAN DAN DIMULIAKAN DARIPADA TANGAN KIRI. (HADIS SAHIH MUSLIM).

JARI YANG HARUS DIPAKAIKAN CINCIN MENGIKUT SUNAH NABI.

MENGENAI JARI PULA BERSEPAKAT PARA ULAMAK MENYEBUT SUNAT CINCIN DIPAKAI DI JARI KELINGKING INI BERDASARKAN HADIS YANG DIRIWAYATKAN DARIPADA ANAS RA YANG MENCERITAKAN..." ADALAH NABI SAW MEMAKAI CINCINYA DIJARI INI...SAMBIL ANAS MENUNJUKAN PADA JARI KELINGKINGNYA (RIWAYAT MUSLIM).

TERDAPAT HADIS YANG MELELARANG MEMAKAI CINCIN DIJARI TELUNJUK DAN JARI TENGAH...IAITU HADIS DARIPADA SYAIDINA ALI RA YANG TELAH MENCERITAKAN..." RASULULLAH SAW TELAH MENEGAH KU DARI MEMAKAI CINCIN DIJARI INI DAN JARI SEBELAHNYA...SAMBIL SYAIDINA ALI MENUNJUKAN JARI TELUNJUK DAN JARI TENGAHNYA...KERANA PERBUATAN INI ADALAH MENGIKUT KAUM YANG MENDERHAKA KEPADA ALLAH IAITU KAUM NABI ALLAH LUT " (HR IMAM MUSLIM...AT TARMIZI DAN AN NASAI).

BAGI KAUM WANITA HARUS MEMAKAI CINCIN PADA MANA MANA JARI TANPA MAKRUH...(SAHIH MUSLIM...TUHFAH AL AHWAZI DAN AUNUL MA'BUD).


WALLAHUALAM...

ADD SAYA DI FACEBOOK DEMI MENJALINKAN HUBUNGAN SESAMA KITA.

No comments:

SELAMAT DATANG KE LAMAN WEB
KIOSK BATU CINCIN

TEL 014 2308873 - NEIK
EMAIL: www.neikizam@ymail.com

KEPADA PENGUNJUNG PENGUNJUNG LAMAN WEB INI...SILA ADD SAYA DI:-

TWITTER www.ikizam@twitter.com
BLACKBERRY MASENGER PIN 2613FD5E

TULISKAN COMMENT ANDA MENGENAI WEB INI AGAR DAPAT DIPERBAIKI SEGALA KELEMAHAN.

LETAKNYA KIOSK BATU CINCIN.

KIOSK BATU CINCIN TERLETAK DI NO 52, BAZARIA LARUT MALAM, UP TOWN DANAU KOTA ,SETAPAK, KUALA LUMPUR.BERTENTANGAN DENGAN HOSPITAL DANAU,BERHADAPAN DENGAN ZUBAIDAH RESTORAN.

BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN YANG MANA PASTINYA AKAN TERPESONA MELIHAT BERANIKA JENIS CINCIN YANG BERTATAHKAN DENGAN BERBAGAI JENIS BATU PERMATA DENGAN HARGA "MAMPU MILIK"

ANDA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA...?

ANDA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA...?
JIKA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN BARANG SEBENTUK CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA,BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN PASTINYA ANDA AKAN MENEMUI SEBENTUK CINCIN YANG SESUAI UNTUK SIMANJA ANDA.

ADAKAH ANDA JUGA BERMASALAH UNTUK MEMASANG BATU PERMATA KESAYANGAN ANDA...?

ADAKAH ANDA JUGA BERMASALAH UNTUK MEMASANG BATU PERMATA KESAYANGAN ANDA...?
JIKA ANDA MEMPUNYAI BATU PERMATA KESAYANGAN YANG LAMA TERSIMPAN,BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN DAN AKAN MENEMUKAN BERANIKA BINGKAI CINCIN DARIPADA JENIS SILVER,STAINLESS STELL,KUNINGAN DAN PERAK ASAM.ANDA TIDAK PERLU MENUNGGU HARI ESOK UNTUK MEMPERAGAKAN PERMATA KESAYANGAN ANDA ITU.

TAHUKAH ANDA TENTANG CINCIN KAYU ERA BARU...?

TAHUKAH ANDA TENTANG CINCIN KAYU ERA BARU...?
CINCIN KAYU ERA BARU ADALAH CINCIN DENGAN BERPERMATAKAN DARIPADA CAMPURAN KAYU KAYU YANG BERKHASIAT,HASIL OLAHAN OLEH PENGASAS KIOSK BATU CINCIN SENDIRI IAITU EN NEIK.

ANDA INGIN BERGAYA DENGAN LOKET KAYU ERA BARU,DISAMPING MENDAPAT MUNAFAAT DARIPADANYA...?

ANDA INGIN BERGAYA DENGAN LOKET KAYU ERA BARU,DISAMPING MENDAPAT MUNAFAAT DARIPADANYA...?
KIOSK BATU CINCIN ADA MEMBUAT DAN MENJUAL LOKET LOKET DENGAN BERPERMATAKAN DARIPADA KAYU KAYU CAMPUR YANG BERKHASIAT,CANTIK LAGI MENARIK UNTUK ANDA.

ANDA INGIN MEMILIKI WAFAK...?

KIOSK BATU CINCIN ADA MENYEDIAKAN BERBAGAI JENIS WAFAK SEPERTI WAFAK LENGKAP,WAFAK PELARIS,WAFAK BENTENG DAN SEBAGAINYA UNTUK DIMAHARKAN KEPADA SESIAPA YANG BERHAJAT.

BARANG BARANG MISTIK

JIKA ANDA ADALAH SEORANG PEMINAT ATAU PENGUMPUL BARANG BARANG MISTIK,BOLEHLAH BERKUNJUNG KE KIOSK BATU CINCIN UNTUK MELIHAT SESUATU YANG MUNGKIN BOLEH ANDA MILIKI.

BATU LIPAN

BATU LIPAN
kIOSK BATU CINCIN ADA MENEMPATKAN 2 BIJI BATU LIPAN SEBAGAIMANA YANG DICARI CARI ORANG.

ADAKAH ANDA TIDAK BERKESEMPATAN UNTUK MENGUNJUNGI KIOSK BATU CINCIN...?

JIKA ANDA TIDAK BERKESEMPATAN UNTUK MENGUNJUNGGI KIOSK BATU CINCIN,MUNGKIN ANDA BERADA JAUH...ANDA BOLEH MENGHANTAR PESANAN MELALUI EMAIL www.neikizam@ymail.com

KIOSK BATU CINCIN AKAN MENGHANTAR SEGALA PESANAN ANDA MELALUI POS LAJU ATAU MELALUI PERHIDMATAN COURIER SERVIS.

BATU PERMATA YANG BERTUAH MENGIKUT BULAN KELAHIRAN ANDA.

DI KIOSK BATU CINCIN,ANDA BOLEH PULANG DENGAN SEBENTUK CINCIN DIJARI ANDA,DENGAN BATU PERMATA BERTUAH MENGIKUT BULAN KELAHIRAN ANDA.

JANUARY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,PERMATA GANET ATAU PUN ALEXANDRITE.

ALEXANDRITE.

ALEXANDRITE.

FEBRUARY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,AMETHSYT (KECUBONG).

KECUBUNG

KECUBUNG

MARCH.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,AQUAMARINE ATAU BLOODSTONE.

AQUAMARIN

AQUAMARIN

APRIL.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,DIAMOND ATAU SHAPIRE.

DIAMOND

DIAMOND

MAY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,EMRALD.

EMRALD

EMRALD

JUNE.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,CAT EYE ATAU PEARLS.

JULY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,RUBY ATAU RUBY STAR.

RUBY

RUBY

OGOS.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,ZIRCON ATAU PARIDOT.

ZIRCON

ZIRCON

SEPTEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,BLUE SAPHIRE ATAU BLACK STAR.

BLUE SAPHIRE

BLUE SAPHIRE

OCTOBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH.OPAL ATAU MOONSTONE.

OPAL

OPAL

NOVEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,TOPAZ.

DESEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,TURQUISE (FIRUS) ATAU STAR STONE.

TURQUISE

TURQUISE