KHASIAT KAYU YANG TERSIRAT DAN JENISNYA.


 

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.

ASSALAMUALAIKUM.

JIKA SEKIRANYA ANDA MEMASUKI KEBAHAGIAN INI...HARAPAN SAYA AGAR ANDA MEMBACANYA SEHINGGA HABISNYA...INI BUKAN KERANA UNTUK PULANGAN KEPADA SAYA,TETAPI IKHLAS SAYA BUATKAN UNTUK TATAPAN SEBAGAI MENAMBAHKAN LAGI KEFAHAMAN ANDA TENTANG BENDA BENDA YANG MEMPUNYAI KHASIAT...TETAPI TIDAK BOLEH DILIHAT DENGAN MATA AKAN KHASIAT ITU.

SESUNGGUHNYA ALAM CIPTAAN ALLAH SWT INI CUKUP INDAH DAN AMAT LUAS,DENGAN KEJADIAN YANG DIPENUHI DENGAN KHASIAT DAN KELEBIHAN YANG TERSIRAT DIDALAMNYA UNTUK KHALIFAHNYA DIMUKA BUMI INI.ALLAH MEMERINTAHKAN UNTUK MANUSIA MENCARI DAN MENGKAJI BAGI MENGETAHUI HIKMAH DAN KHASIAT YANG TERKANDUNG DIDALAMNYA. MAKA DENGAN TAUFIK DAN HIDAYAHNYA MANUSIA MAMPU BERFIKIR DALAM USAHA MENEROKAI KHAZANAH CIPTAAN ALLAH SWT, LALU MENEMUI HASIL HASIL BUMI, TUMBUH TUMBUHAN YANG TIDAK TERHINGGA KHASIATNYA YANG BOLEH DIMUNAFAATKAN OLEH MANUSIA, KERANA ALLAH TIDAK AKAN MENJADIKAN SESUATU ITU MELAINKAN DENGAN TIDAK SIA SIA, SEPERTIMANA KATA ULAMAK, JANGAN KITA MENGKAJI BAGAIMANA ALLAH SWT MENJADIKAN, SEBALIKNYA KAJILAH APA YANG TELAH DIJADIKANYA, NUSCAYA KAMU AKAN MENEMUI SESUATU YANG TIDAK TERHINGGA NILAINYA.

1)SALUR BERTAM.


KHASIATNYA:TAMBAH SEMANGAR (MENAIKAN SEMANGAT),JIKA KITA MENGHADAPI SESUATU KEADAAN YANG GETIR...TIDAK KITA MERASA GENTAR DAN TAKUT.APABILA PERASAAN INI DAPAT DIHINDARKAN DARI FIKIRAN...KITA PASTI AKAN DAPAT MEMBUAT SESUATU PERKIRAAN ITU DENGAN YANG TERBAIK...INSHAALLAH.

2)NIBUNG TUNGGAL.


KHASIATNYA:BENTENG DIRI,BERBISA (JANGAN DIPUKUL ORANG).NIBUNG TUNGAL INI MEMANG TERKENAL DENGAN BISANYA.KALAU DAHULU,ORANG MENGUNAKAN NIBUNG INI UNTUK MEMBUAT SARONG KEPADA SENJATA SENJATA MEREKA.INI KERANA MEREKA BERKAHENDAKAN BISA NIBUNG ITU MELEKAT KEPADA SENJATA MEREKA.SELAIN DARI ITU SESETENGAH SENJATA MELAYU DIPERBUAT DARIPADA NIBUNG.UNTUK PENGETAHUAN SEMUA...NIBUNG JUGA ADALAH SEBAHAGIAN RAMUAN UNTUK MEMBUAT SANTAU.NIBUNG TUNGGAL DIATAS TELAH DIAMBIL DIKAMPONG TOK PADUKA RAJA PULAU TIGA KG GAJAH PERAK,YANG TELAH BERUSIA HAMPIR 150 TAHUN.

3)PAHLAWAN KUNING.


KHASIATNYA:WIBAWA DIRI (DIHORMATI ORANG).KAYU INI SESUAILAH DIPAKAI OLEH PEMIMPIN ATAU KETUA DIDALAM SESUATU KELOMPOK.KEBANYAKAN PEMBESAR PEMBESAR WAKTU DAHULU,SEPERTI PENGHULU,KETUA KAMPONG MENGGUNAKAN KAYU INI DIJADIKAN SEBAGAI TONGKAT ATAU CINCIN YANG DIPAKAI SETIAP KALI KELUAR RUMAH,ATAU MELAWAT SESUATU DAERAH.

4)TERAS DELIMA.


KHASIATNYA:PENAWAR RACUN,MENGURANGKAN BARAN.DENGAN MERENDAMKAN TERAS DELIMA INI KEDALAM AIR PANAS...IANYA AKAN MENGELUARKAN WARNA MERAH DARIPADA TERAS DELIMAI INI,DAN DENGAN MEMINUM AIRNYA IA AKAN DAPAT MEMBERI PENAWAR KEPADA RACUN YANG TELAH TERMASUK KEDALAM BADAN...INSHAALLAH.

5)BULUH TUMPAT.KHASIATNYA:PENDINDING,MENJAUHKAN DARI BALA BENCANA.DIATAS ADALAH BULUH TUMPAT YANG ASLI KEPUNYAAN KIOSK BATU CINCIN.BULUH TUMPAT SEBENARNYA MEMPUNYAI 1001 MACAM KHASIAT.SELAIN DARI YANG DISEBUTKAN DIATAS,BULUH TUMPAT DAPAT MENEMBUSI ILMU KEBAL SESEORANG,DAPAT MELUMPUHKAN ILMU PENIMBUL SESEORANG,DAPAT MELEMAHKAN ILMU PENGGERUN SESEORANG DAN BANYAK LAGI KEGUNAAN BULUH TUMPAT...INSHAALLAH.TETAPI AWAS...HARUS YANG ASLI.

6)BULUH BERTEMU RUAS.


KHASIATNYA:PENGASIH DAN PELARIS.BULUH BERTEMU RUAS ADALAH SATU LAGI JENIS BULUH YANG SUKAR DITEMUI.RATA RATA SEKARANG INI YANG BANYAK DIJUAL ORANG ADALAH YANG PALSU.AMAT MUJARAB DIGUNAKAN SEBAGAI PENGASIH DAN DIBUATKAN PELARIS DIDALAM PERNIAGAAN...INSHAALLAH.DIATAS ADALAH BULUH BERTEMU RUAS YANG ASLI DAN TELAH DITEMUI DIHUTAN KALIMANTAN.

7)KAYU TAS.


KHASIATNYA:MENUNDUKAN BINATANG .RAHSIA KAYU TAS INI TELAH DIKETAHUI BUKAN SAHAJA DARI KALANGAN ORANG KITA SAHAJA...MALAHAN ORANG ORANG BARAT PUN TELAH DAPAT MENGHIDU AKAN RAHSIA KAYU TAS INI.MEREKA TELAH MENGUNAKAN KAYU TAS INI DIDALAM PERMAINAN SARKAS UNTUK MENUNDUKAN BINATANG BINATANG BUAS PELIHARAAN MEREKA.KAYU TAS MEMPUNYAI 2 JENIS IATU TAS JANTAN DAN TAS BETINA.TAS JANTAN MEMPUNYAI WARNA AGAK GELAP SEDIKIT,SEMENTARA BETINA SEPERTI YANG TERTERA DIGAMBAR DIATAS.

8)KAYU PENUNDUK.


KHASIATNYA:MENUNDUKKAN MANUSIA,SEMEMANGNYA TELAH DIKETAHUI SEMENJAK DARI DAHULU LAGI.KEBANYAKAN ORANG YANG BERKEPIMPINAN AKAN MENGUNAKAN KAYU PENUNDUK INI,AGAR SETIAP YANG MELIHATNYA AKAN RASA HORMAT,SEGAN,TIDAK MAMPU UNTUK MEMBANTAH KATA KATANYA...INSHAALLAH.

9)RAJA KAYU.


KHASIATNYA:PENDINDING,PENAWAR BISA,PENUNDUK,UBAT BUASIR DAN UBAT LELAH.MENGIKUT SESETENGAH LAGI PENDAPAT BAHAWA JIKA SEKIRA RAJA KAYU INI DISIMPAN DIDALAM RUMAH,POKOK KAYU YANG LAIN TIDAK AKAN MENIMPA RUMAH ITU...INSHAALLAH.

10)AKAR BAHA.


KHASIATNYA:PENAWAR RACUN,BENTING DIRI DAN PENOLAK SANTAU.UNTUK MENGETAHUI ASAL USUL AKAR BAHA INI,ANDA BOLEH MEMBACANYA DIBAHAGIAN KAYU BANA DIBAWAH NANTI.KHASIAT AKAR BAHA INI SEMEMANG TELAH DIKETAHUI ORANG SEJAK DARI DAHULU LAGI.OLEH SEBAB ITULAH GURU GURU SILAT MEMAKAI AKAR BAHA INI SEBAGAI BENTENG DIRI.SESETENGAH ORANG ORANG ASLI MEMAKAI AKAR BAHA INI DENGAN CARA MENGIKATNYA KEPINGGANG MEREKA,KERANA DIKATAKAN AKAR BAHA INI DAPAT MENGELUKAN BUAH PINGGANG...INSHAALLAH.

11)KEMUNING HITAM.


KHASIATNYA:UNTUK KETAHANAN TUBUH BADAN.KEMUNING HITAM TELAH DIGUNAKAN OLEH GURU GURU SILAT WAKTU DAHULU SEBAGAI BENTING DIRI DARIPADA SIHIR...INSHAALLAH.

12)KEMUNING EMAS.


KHASIATNYA:PENAWAR BISA,BENTENG DIRI.IANYA LEBIH KURANG DENGAN TERAS DELIMA DIATAS TADI...BOLEH DIBUATKAN PENAYAR BISA DENGAN MERENDAMKAN KEDALAM AIR,SELAWATKAN NABI  DAN DIMINUM AIRNYA...INSHAALLAH.

13)TERAS KELO.


KHASIATNYA:PENDINDING,PENAWAR BISA,PENOLAK SANTAU,KEPERKASAAN,DIGENGAM KEDALAM TANGAN,SELAWAT KAN NABI,PENUMBUK KITA ITU MENJADI BEGITU PADU.MUSUH AKAN MENJADI LEMAH APABILA TERKENA TUMBUKAN DARIPADA TERAS KELO INI.KEBANYAKAN GURU GURU SILAT PADA WAKTU DAHULU MENJADIKAN TERAK KELO INI SEBAGAI CINCIN UNTUK PERTAHANAN DIRI MEREKA...INSHAALLAH.

14)ROTAN SONGSANG.


KHASIATNYA:PENDING,BERBISA (JANGAN DIPUKULKAN ORANG).BIASANYA DIGOSOK MENJADI CANTIK,DIJADIKAN TONGKAT,MENJADI SENJATA.DISEBABKAN ROTAN SONGSANG INI KHASIATNYA SANGAT BISA...DAN IA JUGA DAPAT MELUMPUHKAN BENTENG DIRI YANG ADA PADA ORANG LAIN... JANGAN LAH SEWENANG WENANGNYA DIPUKULKAN KEPADA ORANG.

15)KAYU SENDUDUK PUTIH,DAUN SERTA BUNGANYA JUGA.


KHASIATNYA:PENGASIH DAN PELARIS.SENDUDUK PUTIH INI SEBENARNYA DARIPADA AKAR SAMPAILAH KEDAUNYA BERGUNA UNTUK RAMUAN PENGASIH.IANYA MEMADAI DENGAN HANYA DIPAKAIKAN KEBADAN SAHAJA.JADI KEBANYAKAN ORANG MENGAMBIL BATANG UNTUK DIBUAT CINCIN LOKEK DAN SEBAGAINYA...INSHAALLAH.

16) BESI KUNING (BASI BERWARNA KUNING).


KHASIATNYA:UNTUK KETAHANAN TUBUH BADAN.BESI KUNING INI ADALAH CAMPURAN 4 JENIS BESI TERMASUKLAH RAKSA DIDALAMNYA.ADA ORANG MENGATAKAN INI ADALAH BESI KUNING PERINGKAT 3.RAKSA DIDALAM BESI KUNING INI SANGAT BAGUS UNTUK BADAN KITA.DENGAN MEMAKAIKAN KEBADAN DIKATAKAN AKAN DAPAT MENGUATKAN TUBUH BADAN,MENGELAKAN DARIPADA SIHIR DAN ADA YANG BOLEH MEWAFAKAN BESI KUNING SEHINGGA MENJADI KEBAL. BERBAGAI BAGAI LAGI KHASIAT YANG TERSIRAT PADA BESI KUNING INI...INSHAALLAH.

17)KAYU ULAR CINTA MANI.


KHASIATNYA:PENGASIH DAN PELARIS.ADA JUGA YANG MENYEBUT KAYU DENGAN PANGILAN TALI ARUS.KAYU INI BERASAL DARI DASAR LAUT DAN TELAH DIUJI OLEH ORANG ORANG TERDAHULU AKAN KEBERKESANAN KAYU INI DIDALAM PEKARA PEKARA YANG BERKAITAN DENGAN PENGASIH DAN PELARIS DIDALAM PERNIAGAAN.KEBANYAKAN ORANG MENGUNAKAN KAYU DENGAN CARA MEMAKAIKAN KEBADAN...INSHAALLAH.

18) IKAN TEMPEL


KHASIATNYA:UNTUK KEDAMAIAN RUMAH TANGGA,BERKASIH SAYANG DAN PELARIS.IKAN TEMPEL INI SEMEMANG TELAH TERBUKTI AKAN KEBERKESANANYA DIDALAM HAL HAL YANG BERKAITAN DENGAN MASAALAH RUMAH TANGGA...KETENTERAM RUMAH TANGGA.IKAN TEMPEL INI JUGA BOLEH DIGUNAKAN DIDALAM MELARISKAN PERNIAGAAN (PERNIAGAAN YANG BERKAITAN DENGAN MAKANAN).INI TELAH TERBUKTI AKAN KEBERKESANANYA...INSHAALLAH.

19)TANDUK RUSA.


KHASIATNYA:BENTENG DIRI.APABILA DISEBUT DENGAN PERKATAAN BENTENG DIRI (PENDIDING) SERING DIKAITKAN ORANG DENGAN TANDUK RUSA,LEBIH LEBIH LAGI TANDUK RUSA PUTIH.DENGAN HANYA MELETAKAN SEDIKIT KEBAHAGIAN BADAN,SUDAH MEMADAI UNTUK DIJADIKAN BENTENG .ORANG ORANG ASLI DISEBELAH KALIMANTAN SANA MENGUNAKAN TANDUK RUSA INI DENGAN MENGGANTUNGKAN KELEHER MEREKA UNTUK MENGELAKAN DARIPADA TERKENA SIHIR...INSHAALLAH.

20) DUIT SUKARNO.


KHASIATNYA:DIKATAKAN UNTUK PELARIS.UNTUK MELARISKAN PERNIAGAAN INI ADA BANYAK CARA DAN BENDA YANG BOLEH DIJADIKAN PELARIS DIDALAM PERNIAGAAN,DIANTARANYA ADALAH DUIT SUKARNO.DENGAN HANYA MELETAKAN DIDALAM PERIMES PERNIAGAAN,IANYA SUDAH MENJADI PELARIS.TETAPI HARUSLAH MENGGUNAKAN YANG ASLI.DUIT SUKARNO INI JUGA SERING DIGUNAKAN ORANG UNTUK MENCARI HARTA KARUN...INSHAALLAH.

21) BATU PETIR.


KHASIATNYA:PENDIDING DIRI.BATU PETIR INI ADALAH SEJENIS BATU YANG DIBAWA PETIR UNTUK DIJADIKAN PELURU YANG MEMANAH KEPADA POKOK KAYU SEHINGGA BOLEH MEMBELAH POKOK KAYU YANG BESAR.BATU PETIR INI KEBIASAANYA BERWARNA HITAM IANYA LICIN SEPERTI BATU SUNGAI.ADA JUGA BATU PETIR YANG BERWARNA AGAK KEMERAHAN SEDIKIT DAN SANGAT SUKAR UNTUK MENEMUKAN YANG ASLI.BATU INI SANGAT BESAR KEGUNAANYA DIDALAM MEMBENTENG DIRI (PENDINDING)...INSHAALLAH.BATU PETIR DIATAS ADALAH YANG ASLI TELAH DIHADIAHKAN OLEH ALLAYARHAMAH PUAN KHADIJAH BT MANSOR DARI KAMPONG TOK PADUKA RAJA PULAU TIGA PERAK.

22) KULIT KIJANG PUTIH.


KHASIATNYA:PENDINDING DAN PELARIS.APABILA KITA SEBUT SAHAJA PERKATAAN RUSA PUTIH ATAU KIJANG PUTIH,IANYA SEMEMANGLAH TIDAK LARI DARI PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN BENTENG DIRI.TETAPI WALAU BAGAIMANA PUN YANG TERBAIK ADALAH YANG MATI MERAGAN...AMAT SUKAR UNTUK MENDAPATKANYA.KULIT KIJANG PUTIH INI JUGA BOLEH DIJADIKAN PELARIS DIDALAM APA JUA JENIS PERNIAGAAN...INSHAALLAH.

23) TANDUK KIJANG.


KHASIATNYA:PENDINDING.TANDUK KIJANG INI JUGA DIGUNAKAN ORANG SEBAGAI BENTENG DIRI,DENGAN HANYA MELETAKAN SEDIKIT SAHAJA TANDUK KIJANG INI KEBAHAGIAN BADAN...INSHAALLAH.

24) LARAK SALAK(JANTAN BETINA).


KHASIATNYA:BENTENG DIRI.KAYU BOLEH DIKATAKAN AGAK SUKAR UNTUK DITEMUI YANG ASLI.KAYU INI JUGA DIGUNAKAN SEBAGAI BENTENG DIRI.KEBIASAANYA DIBUAT ORANG SEBAGAI LOKEK DAN CINCIN.

25) TAS LAUT.KHASIATNYA:PENAWAR RACUN.KAYU TAS LAUT INI ADALAH NAMA YANG JARANG KITA DENGARI.KAYU INI BERASAL DARI LAUT DAN DIGUNAKAN SEBAGAI PENAWAR BISA DENGAN CARA MERENDAM KAYU INI DIDALAM SEGELAS AIR,KEMUDIAN SELAWAT KEATAS NABI DAN MEMINUM AIR INI DENGAN SATU NAFAS...INSHAALLAH.

26) TULANG DUYUNG.KHASIATNYA:PENYERI.DISEBUT SAHAJA DENGAN NAMA DUYUNG,IANYA PASTILAH BERKAITAN DENGAN PENGASIH DAN PENYERI.TULANG DUYUNG INI JUGA DIGUNAKAN SEBAGAI PENYERI DENGAN CARANYA DIBUATKAN SEBAGAI MINYAK ATAU PUN DIAMBIL SEBAHAGIAN DARIPADANYA UNTUK DIJADIKAN SEBAGAI LOKEK ATAU CINCIN...INSHAALLAH.TULANG DUYUNG DIATAS ADALAH YANG ASLI DAN TELAH DIUJI AKAN KEASLIANYA.IANYA TIDAK MEMPUNYAI LUBANG UNTUK SALUR DARAH.SETIAP TULANG MEMPUNYAI LUBANG DITENGAHNYA SEBAGAI SALURANN DARAH.

27) KAYU SETIGI DEWANDRU (SETIGI HARIMAU).KHASIATNYA:PENAWAR GIGITAN BINATANG BUAS,BENTENG DIRI,KEWIBAWAAN DIRI,KASIHAN ORANG YANG MEMANDANG KITA.MENURUT SEJARAHNYA KAYU INI DI PUSAKAI OLEH SUNAN KALIJAGA DAN SUNAN
NYAMPLANGAN, DIJADIKANYA SEBAGAI TASBIH. MAKA DENGAN INI TERKENALLAH KAYU INI DENGAN PERKATAAN TASBIH SETIGI DEWANDARU ATAU TASBIH SETIGI HARIMAU DISEBABKAN RUPA KAYU INI JIKA DI BELAH BERBELANG SEPERTI BELANG HARIMAU.

KHASIAT KAYU SETIGI:-

PAGAR DIRI ATAU BENTENG DIRI.

MELUMPUHKAN ILMU HITAM YANG DIGUNAKAN ORANG.

UNTUK DIKASIHANI ORANG BAGI YANG MEMANDANG KITA.

JIKA KITA SEBAGAI PETANI, INSHAALLAH DAPAT MENGHINDARKAN PENYAKIT

      PADA TANAMAN KITA.

MENGHILANGKAN BISA GIGITAN BINATANG BUAS

PENAWAR KEPADA TERKENA ILMU HITAM SEPERTI GUNA GUNA, PELESIT. BAJANG
        DAN SEBAGAINYA.

CARA MENGGUNAKAN KAYU SETIGI:-


MEMADAI DENGAN HANYA DIBAWA KEMANA SAHAJA, PENDEK KATA DENGAN 

        HANYA DILETAKAN KEBADAN KITA ATAU DIBUATKAN TASBIH ATAU DIBUATKAN 

        CINCIN , LOKET DAN SEBAGAINYA IA MAMPU UNTUK MENGHINDARKAN DARI 

        TERKENA BUATAN ORANG, MELEMAHKAN SIHIR ORANG, DAPAT DIKASIHANI OLEH 

        ORANG, DAPAT MENAIKAN SEMANGAT KITA DAN SEBAGAINYA, INSHAALLAH.

JIKA SEBAGAI PETANI, AMBIL ROTAN KUNING, LUBANGKAN ROTAN ITU, DAN 

        MASUKAN SEPOTONG KAYU SETIGI INI, LALU DIPANCANGKAN DITENGAH TENGAH

        SAWAH KITA, INSHAALLAH TANAMAN KITA TIDAK DIGANGGU OLEH MUSUH.

JIKA TERKENA GIGITAN BINATANG BUAS, MEMADAI DENGAN HANYA MELETAKAN

        ATAU TEMPELKAN SAHAJA KAYU SETIGI INI KEBAHAGIAN YANG TERKENA 

        GIGITAN, SEBAGAI MEREDAKAN BISA GIGITAN ITU, INSHAALLAH.

JIKA TERKENA ILMU HITAM, AMBIL SEBIJI KELAPA HIJA YANG MUDA, LUBANGKAN 

KELAPA ITU, KEMUDIAN RENDAMKAN KAYU SETIGI INI SELAMA LEBIH KURANG
15 MINIT, DAN MINUMLAH AIR KELAPA HIJAU ITU, YANG SELEBIHNYA JIRUSKAN  KETEMPAT YANG SAKIT, INSHAALLAH SEGALANAY AKAN PULIH SEPERTI SEDIA KALA.

DENGAN BERKAT KEYAKINAN KITA KEPADA ALLAH SWT SEMOGA   SEGALA HAJAT            DAN HASRAT KITA AKAN DIMAKBULKAN...INSHAALLAH.

28) KAYU BANA.


KHASIATNYA:TANGKAL PELESIT,TANGKAL PUKAU,PENUNDUK BINATANG BUAS DAN TERHINDAR DARI DIKHIANATI ORANG.

ASAL KEJADIAN KAYU BANA.

ADAPUN KAYU BANA INI MENURUT CERITANYA BERASAL DARI PADA TONGKAT NABI
ALLAH MUSA AS,YANG MANA TONGKAT NABI ALLAH MUSA AS ITU TELAH DIPOTONG
KEPADA DUA BAHAGIAN. SATU BAHAGIAN TELAH DIBUANG KEDARAT, TELAH MENJADI
KAYU BANA, SEMENTARA SATU BAHAGIAN LAGI TELAH DIBUANGKAN KELAUT, TELAH
MENJADI AKAR BAHA.

CARA CARA MEMUNAFAATKAN KAYU BANA.

ADAPUN PENGUNAAN DENGAN CARA YANG BETUL INSHALLAH, AKAN DAPAT
MEMBUAHKAN KHASIAT KAYU BANA INI SEBAGAI MANA YANG TELAH DI HURAIKAN
DIHURAIKAN SEPERTI DIATAS TADI.

 DIPOTONG SEDIKIT, DIBUATKAN LOKET DIGANTUNGKAN KELEHER ANAK ANAK.
    UNTUK MENGELAKAN DARI GANGUAN JIN (PELESIT).

 DIBUATKAN MATA CINCIN, ATAU MEMADAI KAYU BANA INI BERADA DIBADAN
    KITA SEPERTI DILETAKAN DIDALAM DOMPET DAN SEBAGAINYA.

 DILINTANGKAN TONGKAT KAYU BANA INI DIATAS PINTU MASUK KEDALAM
    RUMAH ATAU KEDAI ATAU OFFICE, INSHAALLAH TERHINDAR DARI PUKAU

 DIJADIKAN SEBAGAI TONGKAT DIGUNAKAN SEHARIAN, IANYA JUGA SEBAGAI
    KERANA KAYU BANA INI BERBISA, DAN JANGAN SESEKALI DIPUKULKAN KEPADA
    BINATANG KESAYANGAN ATAU SEBARANGAN ORANG.

MENGUNAKAN DENGAN PENUH KEYAKINAN AKAN SESUATU KEJADIAN DARI ALLAH SWT TENTANG KHASIAT ATAU KELEBIHAN YANG DIANUGERAHKAN OLEH NYA, NUSCAYA KITA AKAN MENDAPAT KEREDAAN NYA, DAN KITA AKAN MENDAPAT SEGALA JANJI JANJI ALLAH SWT, BAHAWASANYA ALLAH SWT SESEKALI TIDAK AKAN MUNGKIR DENGAN APA YANG DIJANJIKAN. INSHAALLAH.

29) KUKU DAN GIGI HARIMAU.30) KUKU DAN GIGI HARIMAU.

KHASIAT: BARANG DARIPADA ORGAN HARIMAU INI TELAH DIGUNAKAN ORANG SEMENJAK DARIPADA ZAMAN DAHULU LAGI.RAJA RAJA,PEMBESAR PERBESAR ATAU PUN KETUA KETUA DI SESUATU PUAK ITU MENGUNAKAN BARANG BARANG DARIPADA ORGAN HARIMAU INI SEBAGAI PENGERUN TERUTAMA MISAI DAN KULIT DIBAHAGIAN DAHI HARIMAU ITU.DENGAN ADANYA ORGAN ORGAN HARIMAU  INI SEPERTI KUKU,TARING,MISAI,KULIT DAN SEBAGAINYA DIBADAN,SUDAH MEMADAI UNTUK DIGUNAKAN SEBAGAI DISEGANI ORANG...INSHAALLAH.

ULASAN SEBAGAI KEFAHAMAN KEPADA UMAT ISLAM.

SEBAGAI UMAT ISLAM KITA BERIKTIQAD BAHAWASANYA TIADA LAIN YANG BERKUASA SELAIN DARI ALLAH.ALLAH LAH YANG MENJADIKAN SEGALANYA, TERMASUKLAH APA YANG DIKATAKAN "KHASIAT", SAMADA YANG ZAHIR MAHUPUN YANG TERSIRAT. "ALLAH TIDAK MENJADIKAN SESUATU ITU MALAINKAN DENGAN TIDAK SIA SIA". "JANGAN KAMU KAJI BAGAIMANA ALLAH MENJADIKAN SESUATU,BAHAWASANYA ITU KERJA YANG SIA SIA, SEBALIKNYA KAJILAH APA YANG ALLAH TELAH JADIKAN NUSCAYA KAMU AKAN MENDAPAT SESUATU YANG TIDAK TERHINGGA NILAINYA" SEBAGAI MANA  YANG SAYA CORETKAN DIATAS TADI...INSHAALLAH.

APA ITU BENTENG DIRI (PENDINDING).

BENTENG ADALAH BERMAKSUD SESUATU YANG TIDAK KESAMPAIAN DISEBABKAN OLEH SESUATU.SEPERTI KASUT...KASUT JUGA SEBENARNYA ADALAH BENTENG. DISEBABKAN MEMAKAI KASUT...KEKASARAN DIPERMUKAAN JALAN ITU, TIDAK DAPAT DIRASAI OLEH TAPAK KAKI.OLEH YANG DEMIKIAN BANYAK LAGI BENDA DISEKELILING KITA INI YANG BOLEH DIKATAKAN BENTENG.

APA YANG PERLU DITEKAN DISINI IALAH TENTANG KEFAHAMAN ORANG KITA YANG SERING MENDEWA DEWAKAN PERKATAAN BENTENG (PENDINDING) INI, SEHINGGA MENJADI TAKSUQ DENGAN PERKATAAN ITU, SEDANGKAN TIDAK MENGKAJI DAN MENGHAYATI AKAN MAKNA PERKATAAN BENTENG ITU SENDIRI. JADINYA TIDAK PERLULAH LAGI KITA MENDEWA DEWAKAN PERKATAAN INI...KERANA MAKSUD BENTENG ITU TIDAK UBAH SEPERTI CERITA KASUT YANG SAYA CATATKAN DIATAS TADI, SUPAYA TIDAK KITA TERPESONG DARIPADA PEGANGAN AQIDAH KITA YANG SEBENAR.

MENGGUNAKAN BENDA BENDA YANG BERKHASIAT.

SELAIN DARIPADA KITA MENGUNAKAN ZIKIR DAN AYAT AYAT SUCI AL QURAN SEBAGAI AMALAN HARIAN, BOLEHLAH JUGA MENGGUNAKAN KAYU KAYU ATAU TANDUK BINATANG ATAU TULANG, KULIT BINATANG DAN SEBAGAINYA KEBADAN KITA, YANG MANA DIJADIKAN SEBAGAI PERHIASAN, DISAMPING ITU MENGHARAPKAN KHASIAT YANG SEMULAJADI YANG DIJADIKAN ALLAH KEATAS BENDA ITU, ASAL TIDAK TERLALU TAKSUQ KEPADA BENDA ITU..." IKTIQAT HATI PERLU DIJAGA".

JIKA DILIHAT DISINI TADI...BEBERAPA JENIS KAYU, ROTAN DAN TANDUK BOLEH DIJADIKAN BENTENG DIRI.INI KERANA SIHIR ITU ADALAH DIHANTAR OLEH JIN.JINLAH SEBAGAI POSMEN YANG BERPERANAN SEBAGAI PENGHANTAR SIHIR KEPADA SESEORANG. JIN ADALAH MAKHLUK CIPTAAN ALLAH YANG BERSIFAT LEMAH. JIN INI BERPUAK PUAK DAN MEMPUNYAI BANYAK KAUM. SETIAP CIPTAAN ALLAH INI DIJADIKAN SESUATU KELEMAHAN KEPADANYA. JADINYA SEBAGAI CONTOH MUNGKIN JIN JENIS A, IA TAKUT MELIHAT RAJA KAYU, MUNGKIN JIN B, IA GELI ATAU JIJIK MELIHAT TANDUK KIJANG, ATAU MINGKIN JIN C, IA MENYAMPAH MELIHAT NIBUNG TUNGGAL YANG ADA PADA BADAN SESEORANG. JADI SEGALA SIHIR YANG HENDAK DIHANTARKAN KEPADA SESEORANG ITU AKAN DIBAWA BALIK,TIDAK DIHANTARKAN KEPADA ORANG ITU, AKIBAT KELEMAHAN JIN ITU TERHADAP BENDA BENDA YANG DIPAKAI ITU.INILAH DIKATAKAN KHASIAT YANG TERSIRAT PADA BENDA BENDA YANG SAYA SEBUTKAN DIATAS TADI,DAN ITU JUGA LAH DIKATAKAN BENTENG. JADI LEBIH BANYAK BENDA YANG DIPAKAI KEBADAN, LEBIH KURANG RESIKO UNTUK KITA TERKENA SIHIR INI.

DISINI PERLU SAYA BAWAKAN SATU LAGI CONTOH MENGENAI PEKARA INI, SUPAYA LEBIH JELAS DAN LEBIH FAHAM LAGI. JIKA SEKIRANYA KITA LETAKAN CACING, LIPAS ATAU KATAK KEATAS BADAN KITA...KEMUDIAN KITA PANGGIL ISTERI KITA DATANG UNTUK BERSAMA KITA...NUSCAYA JANGAN KATA DIA NAK DATANG UNTUK BERSAMA KITA...NAK MENGHANTARKAN SEGELAS AIR PUN DIA TAK MAHU...KERANA INI ADALAH SALAH SATU KELEMAHAN YANG ADA PADA PEREMPUAN YANG GELI MELIHAT BENDA BENDA YANG SAYA SEBUTKAN DIATAS TADI.SEDANGKAN ADA APALAH PADA BENDA ITU...TETAPI ITULAH YANG DIKATAKAN KELEMAHAN SESUATU ITU.

TETAPI WALAU BAGAIMANA PUN AYAT SUCI AL QURAN DAN ZIKIR ZIKIR ADALAH YANG TERBAIK UNTUK DIJADIKAN AMALAN HARIAN SEBAGAI BENTENG DIRI DARIPADA SIHIR. KELIK SINI UNTUK MAKLUMAT LANJUT.

INI SAJALAH YANG DAPAT SAYA PAMIRKAN SEBAGAI TATAPAN ANDA DIDALAM BLOG SAYA YANG TAK SEBERAPA INI.JIKA ADA KESILAPAN DARI KETERANGAN INI HARAP BERIKAN COMENT, SUPAYA DAPAT SAYA BETULKAN KESILAPAN SAYA ITU. SEGALA YANG SEMPURNA ITU DARI ALLAH,SEMENTARA YANG KURANG ITU ADALAH DATANGNYA DARI SAYA...WALAHUALAM.SELAMAT DATANG KE LAMAN WEB
KIOSK BATU CINCIN

TEL 014 2308873 - NEIK
EMAIL: www.neikizam@ymail.com

KEPADA PENGUNJUNG PENGUNJUNG LAMAN WEB INI...SILA ADD SAYA DI:-

TWITTER www.ikizam@twitter.com
BLACKBERRY MASENGER PIN 2613FD5E

TULISKAN COMMENT ANDA MENGENAI WEB INI AGAR DAPAT DIPERBAIKI SEGALA KELEMAHAN.

LETAKNYA KIOSK BATU CINCIN.

KIOSK BATU CINCIN TERLETAK DI NO 52, BAZARIA LARUT MALAM, UP TOWN DANAU KOTA ,SETAPAK, KUALA LUMPUR.BERTENTANGAN DENGAN HOSPITAL DANAU,BERHADAPAN DENGAN ZUBAIDAH RESTORAN.

BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN YANG MANA PASTINYA AKAN TERPESONA MELIHAT BERANIKA JENIS CINCIN YANG BERTATAHKAN DENGAN BERBAGAI JENIS BATU PERMATA DENGAN HARGA "MAMPU MILIK"

ANDA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA...?

ANDA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA...?
JIKA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN BARANG SEBENTUK CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA,BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN PASTINYA ANDA AKAN MENEMUI SEBENTUK CINCIN YANG SESUAI UNTUK SIMANJA ANDA.

ADAKAH ANDA JUGA BERMASALAH UNTUK MEMASANG BATU PERMATA KESAYANGAN ANDA...?

ADAKAH ANDA JUGA BERMASALAH UNTUK MEMASANG BATU PERMATA KESAYANGAN ANDA...?
JIKA ANDA MEMPUNYAI BATU PERMATA KESAYANGAN YANG LAMA TERSIMPAN,BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN DAN AKAN MENEMUKAN BERANIKA BINGKAI CINCIN DARIPADA JENIS SILVER,STAINLESS STELL,KUNINGAN DAN PERAK ASAM.ANDA TIDAK PERLU MENUNGGU HARI ESOK UNTUK MEMPERAGAKAN PERMATA KESAYANGAN ANDA ITU.

TAHUKAH ANDA TENTANG CINCIN KAYU ERA BARU...?

TAHUKAH ANDA TENTANG CINCIN KAYU ERA BARU...?
CINCIN KAYU ERA BARU ADALAH CINCIN DENGAN BERPERMATAKAN DARIPADA CAMPURAN KAYU KAYU YANG BERKHASIAT,HASIL OLAHAN OLEH PENGASAS KIOSK BATU CINCIN SENDIRI IAITU EN NEIK.

ANDA INGIN BERGAYA DENGAN LOKET KAYU ERA BARU,DISAMPING MENDAPAT MUNAFAAT DARIPADANYA...?

ANDA INGIN BERGAYA DENGAN LOKET KAYU ERA BARU,DISAMPING MENDAPAT MUNAFAAT DARIPADANYA...?
KIOSK BATU CINCIN ADA MEMBUAT DAN MENJUAL LOKET LOKET DENGAN BERPERMATAKAN DARIPADA KAYU KAYU CAMPUR YANG BERKHASIAT,CANTIK LAGI MENARIK UNTUK ANDA.

ANDA INGIN MEMILIKI WAFAK...?

KIOSK BATU CINCIN ADA MENYEDIAKAN BERBAGAI JENIS WAFAK SEPERTI WAFAK LENGKAP,WAFAK PELARIS,WAFAK BENTENG DAN SEBAGAINYA UNTUK DIMAHARKAN KEPADA SESIAPA YANG BERHAJAT.

BARANG BARANG MISTIK

JIKA ANDA ADALAH SEORANG PEMINAT ATAU PENGUMPUL BARANG BARANG MISTIK,BOLEHLAH BERKUNJUNG KE KIOSK BATU CINCIN UNTUK MELIHAT SESUATU YANG MUNGKIN BOLEH ANDA MILIKI.

BATU LIPAN

BATU LIPAN
kIOSK BATU CINCIN ADA MENEMPATKAN 2 BIJI BATU LIPAN SEBAGAIMANA YANG DICARI CARI ORANG.

ADAKAH ANDA TIDAK BERKESEMPATAN UNTUK MENGUNJUNGI KIOSK BATU CINCIN...?

JIKA ANDA TIDAK BERKESEMPATAN UNTUK MENGUNJUNGGI KIOSK BATU CINCIN,MUNGKIN ANDA BERADA JAUH...ANDA BOLEH MENGHANTAR PESANAN MELALUI EMAIL www.neikizam@ymail.com

KIOSK BATU CINCIN AKAN MENGHANTAR SEGALA PESANAN ANDA MELALUI POS LAJU ATAU MELALUI PERHIDMATAN COURIER SERVIS.

BATU PERMATA YANG BERTUAH MENGIKUT BULAN KELAHIRAN ANDA.

DI KIOSK BATU CINCIN,ANDA BOLEH PULANG DENGAN SEBENTUK CINCIN DIJARI ANDA,DENGAN BATU PERMATA BERTUAH MENGIKUT BULAN KELAHIRAN ANDA.

JANUARY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,PERMATA GANET ATAU PUN ALEXANDRITE.

ALEXANDRITE.

ALEXANDRITE.

FEBRUARY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,AMETHSYT (KECUBONG).

KECUBUNG

KECUBUNG

MARCH.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,AQUAMARINE ATAU BLOODSTONE.

AQUAMARIN

AQUAMARIN

APRIL.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,DIAMOND ATAU SHAPIRE.

DIAMOND

DIAMOND

MAY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,EMRALD.

EMRALD

EMRALD

JUNE.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,CAT EYE ATAU PEARLS.

JULY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,RUBY ATAU RUBY STAR.

RUBY

RUBY

OGOS.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,ZIRCON ATAU PARIDOT.

ZIRCON

ZIRCON

SEPTEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,BLUE SAPHIRE ATAU BLACK STAR.

BLUE SAPHIRE

BLUE SAPHIRE

OCTOBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH.OPAL ATAU MOONSTONE.

OPAL

OPAL

NOVEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,TOPAZ.

DESEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,TURQUISE (FIRUS) ATAU STAR STONE.

TURQUISE

TURQUISE