PENGERTIAN MISTIKPENGERTIAN MISTIK.


MISTIK ADALAH BERASAL DARIPADA PERKATAAN YUNANI IAITU MYSTIKOS YANG BERMAKSUD RAHSIA. MISTIK ADALAH SESUATU PEKARA YANG TIDAK DAPAT DIBUKTIKAN DENGAN LOGIK AKAL DAN SEMENTARA MISTIK JUGA ADALAH SESUATU YANG TIDAK DAPAT DIPERJELASKAN DENGAN KATA KATA ATAU PUN UNTUK DIGAMBARKAN DENGAN LUKISAN...NAMUN IANYA DAPAT DIFAHAMI OLEH SESEORANG ITU MELALUI PERASAANYA SAHAJA.

PENGERTIAN MISTIK APABILA DIKAITKAN DENGAN AGAMA YAKNI KEYAKINAN DENGAN TUHAN MELALUI LATIHAN KEROHANIAN DAN JUGA DENGAN JALAN BERIBADAT.


SURAH AL BAQARAH AYAT 45

YANG BERMAKSUD: DAN MINTALAH PERTOLONGAN KEPADA ALLAH DENGAN JALAN SABAR DAN SESUNGGUHNYA SEMBAHYANG ITU AMATLAH BERAT KECUALI KEPADA ORANG ORANG YANG KHUSHUK.

DILIHAT DARISEGI MISTIK ITU TERBAHAGI KEPADA DUA IAITU MISTIK PADA KEBIASAAN BAGI ORANG ORANG YANG MENGIKUTI JALAN ALLAH DAN SEMENTARA YANG SATU LAGI ADALAH MISTIK MAGIC.

MISTIK PADA KEBIASAAN

MISTIK PADA KEBIASAAN ADALAH MISTIK YANG TANPA MEMPUNYAI KEKUATAN YANG DIDORONG OLEH SESUATU .SEBAGAIMANA DIDALAM AGAMA ISLAM AMALAN DIDALAM MENGIKUT PETUNJUK DIDALAM ILMU TASAUF YAKNI KEBERSIHAN DIPERINGKAT JIWA ATAU DALAM ERTI KATA LAIN KEBERSIHAN ROHANI...SEBAGAI CONTOH TIDAK DIRASAI KESUSAHAN OLEH SESEORANG ITU WALAUPUN SEDANG MENGHADAPI KESUSAHAN.

PEKARA DIATAS BERLAKU TIDAK DAPAT UNTUK DITUNJUKAN TETAPI DAPAT DIRASAI OLEH SESEORANG YANG MENGALAMINYA.

MISTIK MAGIC.

IANYA ADALAH MISTIK YANG DIDORONG OLEH SESUATU KEKUATAN TERTENTU DAN IANYA TERBAHAGI KEPADA DUA CABANG IAITU :-


1.CABANG YANG BENAR (ISLAM)


DIDALAM ISLAM ISTILAH MISTIK ITU ADALAH SEPERTI MUKJIZAT...KARAMAH ...MAUNAH...ISTIDRAJ DAN IRHAS.


MUKJIZAT HANYA DIANUGERAH OLEH ALLAH HANYA KEPADA NABI DAN RASUL SAHAJA...KERAMAH HANYA DIMILIKI OLEH ORANG ORANG YANG TERTENTU YAKNI KEPADA ORANG ORANG YANG HAMPIR DENGAN ALLAH...MAUNAH ADALAH PERTOLONGAN ALLAH YANG TELAH DITENTUKAN NYA SEPERTI MENURUNKAN TENTERA DARIPADA MALAIKAT DIDALAM PEPERANGAN BADAR...ISTIDRAJ ADALAH SESUATU KELEBIHAN YANG DIBERIKAN OLEH ALLAH KEPADA SESEORANG UNTUK MENAMBAHKAN LAGI KEKUFURAN SESEORANG ITU ATAU SESUATU YANG BERLAKU SECARA LUAR BIASA UNTUK MEMALUKAN SESEORANG ITU SEBAGAI CONTOH MUSAILAMAH AL KARZAB (NABI PALSU) YANG BERDOA KEPADA ALLAH MOHON DIPERBANYAKKAN AIR DIDALAM TELAGA TETAPI SETELAH IA BERDOA TIBA TIBA AIR DIDALAM TELAGA ITU DENGAN SERTA MERTA KERING DAN SEMENTARA IRHAS PULA ADALAH ANUGERAH ALLAH KEPADA NABI SEPERTI AWAN MELINDUNGINYA KETIKA PANAS.

   2.  CABANG DENGAN MENGGUNAKAN KHIDMAT JIN ( SIHIR ).


ADAPUN DARIPADA CABANG INI ADALAH MENGGUNAKAN KHIDMAT DARIPADA KUASA JIN DENGAN BERBAGAI ISTILAH DIGUNAKAN SEPERTI KHADAM...SANTET...SANTAU...POLONG DAN BERBAGAI BAGAI ISTILAH LAGI.


HUKUM BERKHADAM


ADAPUN APA YANG INGIN  DIFAHAMKAN DENGAN SEBENARNYA DISINI ADALAH APAKAH ITU KHADAM. KHADAM SEBAGAIMANA YANG SERING DIHUBUNG KAITKAN DENGAN DUNIA MISTIK ADALAH SEJENIS MAKHLUK ALLAH YANG TIDAK DAPAT DILIHAT DAN IANYA ADALAH DARI JENIS MAKHLUK JIN.


MEMOHON TERMASUK DALAM BENTUK PEMUJAAN ATAU MENGHARAPKAN SESUATU DARIPADA KHADAM ADALAH HARAM HUKUMNYA.SEBAGAI MANA FIRMAN ALLAH DALAM SURAH AL JIN AYAT 6
YANG BERMAKSUD : DAN BAHAWA SESUNGGUHNYA ADALAH AMAT SALAH PERBUATAN BEBERAPA ORANG DARI MANUSIA ...MENJAGA DAN MELINDUNG DIRINYA DENGAN MEMINTA PERTOLONGAN DARIPADA KETU KETUA DARI GOLONGAN JIN....KERANA DENGAN PERTOLONGAN ITU MEREKA MENJADIKAN GOLONGAN JIN INI BERTAMBAH SOMBONG DAN JAHAT.


DAN LAGI TELAH DIJELASKAN OLEH ALLAH DIDALAM SURAH AL JIN AYAT 21


.
YANG BERMAKSUD : KATAKANLAH LAGI...SESUNGGUHNYA AKU (JIN) TIDAK BERKUASA MENDATANGKAN  SEBARANG MUDARAT DAN TIDAK JUGA BERKUASA MENDATANGKAN SEBARANG KEBAIKAN KEPADA KAMU.


DIDALAM AYAT 26 SURAH YANG SAMA ALLAH TAALA SEKALI LAGI MENERANGKAN KAN KEPADA MANUSIA DENGAN FIRMAN NYA YANG BERBUNYI ...
YANG BERMAKSUD : TUHANLAH SAHAJA YANG MENGETAHUI SEGALA PEKARA YANG GHAIB...MAKA IA TIDAK MEMBERITAHU PEKARA GHAIB YANG DIKETAHUI NYA KEPADA SESIAPA PUN.


OLEH ITU BERHATI HATI DENGAN PEKARA YANG BERKAITAN DENGAN MISTIK.HENDAKLAH BENAR BENAR MEMAHAMI AKAN JALAN SESUATU MISTIK ITU...AGAR TIDAK KITA TEJERUMUS KELEMBAH SYIRIK....ADAPUN JIKA MATI DIDALAM KEADAAN SYIRIK BERMAKNA NERAKA SELAMANYA...NANGUZUBILLAHIMINZAALIQ.

ADAPUN MISTIK INI MEMPUNYAI RANGKUMAN YANG LUAS SEHINGGA TIDAK TERJANGKAU OLEH AKAL FIKIRAN KITA.


SEBAGAI DAPAT UNTUK KITA TERUS BERHUBUNG ADD SAYA DI FACEBOOK DENGAN INI DAPAT KITA MENGERATKAN LAGI TALI UKHWAH SESAMA KITA INSHAALLAH...
No comments:

SELAMAT DATANG KE LAMAN WEB
KIOSK BATU CINCIN

TEL 014 2308873 - NEIK
EMAIL: www.neikizam@ymail.com

KEPADA PENGUNJUNG PENGUNJUNG LAMAN WEB INI...SILA ADD SAYA DI:-

TWITTER www.ikizam@twitter.com
BLACKBERRY MASENGER PIN 2613FD5E

TULISKAN COMMENT ANDA MENGENAI WEB INI AGAR DAPAT DIPERBAIKI SEGALA KELEMAHAN.

LETAKNYA KIOSK BATU CINCIN.

KIOSK BATU CINCIN TERLETAK DI NO 52, BAZARIA LARUT MALAM, UP TOWN DANAU KOTA ,SETAPAK, KUALA LUMPUR.BERTENTANGAN DENGAN HOSPITAL DANAU,BERHADAPAN DENGAN ZUBAIDAH RESTORAN.

BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN YANG MANA PASTINYA AKAN TERPESONA MELIHAT BERANIKA JENIS CINCIN YANG BERTATAHKAN DENGAN BERBAGAI JENIS BATU PERMATA DENGAN HARGA "MAMPU MILIK"

ANDA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA...?

ANDA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA...?
JIKA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN BARANG SEBENTUK CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA,BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN PASTINYA ANDA AKAN MENEMUI SEBENTUK CINCIN YANG SESUAI UNTUK SIMANJA ANDA.

ADAKAH ANDA JUGA BERMASALAH UNTUK MEMASANG BATU PERMATA KESAYANGAN ANDA...?

ADAKAH ANDA JUGA BERMASALAH UNTUK MEMASANG BATU PERMATA KESAYANGAN ANDA...?
JIKA ANDA MEMPUNYAI BATU PERMATA KESAYANGAN YANG LAMA TERSIMPAN,BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN DAN AKAN MENEMUKAN BERANIKA BINGKAI CINCIN DARIPADA JENIS SILVER,STAINLESS STELL,KUNINGAN DAN PERAK ASAM.ANDA TIDAK PERLU MENUNGGU HARI ESOK UNTUK MEMPERAGAKAN PERMATA KESAYANGAN ANDA ITU.

TAHUKAH ANDA TENTANG CINCIN KAYU ERA BARU...?

TAHUKAH ANDA TENTANG CINCIN KAYU ERA BARU...?
CINCIN KAYU ERA BARU ADALAH CINCIN DENGAN BERPERMATAKAN DARIPADA CAMPURAN KAYU KAYU YANG BERKHASIAT,HASIL OLAHAN OLEH PENGASAS KIOSK BATU CINCIN SENDIRI IAITU EN NEIK.

ANDA INGIN BERGAYA DENGAN LOKET KAYU ERA BARU,DISAMPING MENDAPAT MUNAFAAT DARIPADANYA...?

ANDA INGIN BERGAYA DENGAN LOKET KAYU ERA BARU,DISAMPING MENDAPAT MUNAFAAT DARIPADANYA...?
KIOSK BATU CINCIN ADA MEMBUAT DAN MENJUAL LOKET LOKET DENGAN BERPERMATAKAN DARIPADA KAYU KAYU CAMPUR YANG BERKHASIAT,CANTIK LAGI MENARIK UNTUK ANDA.

ANDA INGIN MEMILIKI WAFAK...?

KIOSK BATU CINCIN ADA MENYEDIAKAN BERBAGAI JENIS WAFAK SEPERTI WAFAK LENGKAP,WAFAK PELARIS,WAFAK BENTENG DAN SEBAGAINYA UNTUK DIMAHARKAN KEPADA SESIAPA YANG BERHAJAT.

BARANG BARANG MISTIK

JIKA ANDA ADALAH SEORANG PEMINAT ATAU PENGUMPUL BARANG BARANG MISTIK,BOLEHLAH BERKUNJUNG KE KIOSK BATU CINCIN UNTUK MELIHAT SESUATU YANG MUNGKIN BOLEH ANDA MILIKI.

BATU LIPAN

BATU LIPAN
kIOSK BATU CINCIN ADA MENEMPATKAN 2 BIJI BATU LIPAN SEBAGAIMANA YANG DICARI CARI ORANG.

ADAKAH ANDA TIDAK BERKESEMPATAN UNTUK MENGUNJUNGI KIOSK BATU CINCIN...?

JIKA ANDA TIDAK BERKESEMPATAN UNTUK MENGUNJUNGGI KIOSK BATU CINCIN,MUNGKIN ANDA BERADA JAUH...ANDA BOLEH MENGHANTAR PESANAN MELALUI EMAIL www.neikizam@ymail.com

KIOSK BATU CINCIN AKAN MENGHANTAR SEGALA PESANAN ANDA MELALUI POS LAJU ATAU MELALUI PERHIDMATAN COURIER SERVIS.

BATU PERMATA YANG BERTUAH MENGIKUT BULAN KELAHIRAN ANDA.

DI KIOSK BATU CINCIN,ANDA BOLEH PULANG DENGAN SEBENTUK CINCIN DIJARI ANDA,DENGAN BATU PERMATA BERTUAH MENGIKUT BULAN KELAHIRAN ANDA.

JANUARY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,PERMATA GANET ATAU PUN ALEXANDRITE.

ALEXANDRITE.

ALEXANDRITE.

FEBRUARY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,AMETHSYT (KECUBONG).

KECUBUNG

KECUBUNG

MARCH.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,AQUAMARINE ATAU BLOODSTONE.

AQUAMARIN

AQUAMARIN

APRIL.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,DIAMOND ATAU SHAPIRE.

DIAMOND

DIAMOND

MAY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,EMRALD.

EMRALD

EMRALD

JUNE.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,CAT EYE ATAU PEARLS.

JULY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,RUBY ATAU RUBY STAR.

RUBY

RUBY

OGOS.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,ZIRCON ATAU PARIDOT.

ZIRCON

ZIRCON

SEPTEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,BLUE SAPHIRE ATAU BLACK STAR.

BLUE SAPHIRE

BLUE SAPHIRE

OCTOBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH.OPAL ATAU MOONSTONE.

OPAL

OPAL

NOVEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,TOPAZ.

DESEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,TURQUISE (FIRUS) ATAU STAR STONE.

TURQUISE

TURQUISE