Wednesday, November 14, 2012

SALAM MAAL HIJRAH


SEGALA PUJI PUJIAN BAGI ALLAH 
SERTA SELAWAT DAN SALAM KEPADA JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD SAW DAN SALAM MAAL HIJRAH DIUCAPKAPKAN KEPADA SELURUH PENGUNJUNG PENGUNJUNG BLOG KIOSK BATU CINCIN..

MENGIMBAU KEMBALI MENGENAI PERISTIWA HIJRAH YANG DILAKUKAN OLEH RASULULLAH SAW BERSAMA DENGAN SYADINA ABU BAKAR YANG MANA PERISTIWA INI  BERLAKU PADA 27 SAFAR BERSAMAAN 12 SEPTEMBER 622 MASIHI ( TARIKH HIJRAH INI ADALAH BERSALAHAN PENDAPAT ),  ADALAH SATU PERISTIWA PENTING DALAM SEJARAH PERKEMBANGAN ISLAM.

PERISTIWA HIJRAH YANG DILAKUKAN OLEH RASULULLAH SAW INI ADALAH BERMULANYA TITIK TOLAK PENGHIJRAHAN UMAT ISLAM DARI MEKAH KE MADINAH YANG DILAKUKAN SECARA SENYAP SENYAP, ADALAH SEBAGAI USAHA UNTUK MEMPERKUKUHKAN KEDUDUKAN ISLAM DAN MERUPAKAN STRATEGI BARU UNTUK MENYEBARKAN AGAMA ISLAM.

PERJALANAN HIJRAH BAGINDA RASULULLAH BERSAMA SYDINA ABU BAKAR DARI MEKAH KE MADINAH ITU TELAH MEMAKAN MASA SELAMA 12 HARI, YANG MANA SATU PERJALANAN  PENUH DENGAN RINTANGAN.

SEBELUM BERLAKUNYA HIJRAH RASULULLAH SAW TELAH DIDATANGI OLEH BEBERAPA ORANG DARIPADA MADINAH SECARA SULIT DAN DALAM PERTEMUAN INI TELAH TERMETRAINYA SATU PERJANJIAN YANG DINAMAKAN PERJANJIAN AQABAH DIIKUTI DENGAN TAHUN BERIKUTNYA BERLAKUNYA SATU LAGI PERJANJIAN AQABAH YANG KEDUA.

SEHARI SEBELUM HIJRAH ORANG ORANG QUIRISH MEKAH TELAH BERMESYUARAT DAN BERSETUJU UNTUK MEMBUNUH RASULULLAH SAW DAN PADA MALAMNYA PEMUDA QURISH TELAH MENGEPUNG RUMAH RASULULLAH SAW, LALU ALLAH TELAH MENURUNKAN WAHYU DAN MEMERINTAHKAN RASULULLAH BERHIJRAH.

SYIDINA ALI TELAH DIPERINTAHKAN OLEH RASULULLAH UNTUK TIDUR DITEMPAT RASULULLAH SAW TIDUR. SEBELUM RASULULLAH SAW KELUAR DARIPADA RUMAH, BAGINDA TELAH BERDOA DAN MEMBACA AYAT 9 DIDALAM SURAH YASIN...


YANG BERMAKSUD: 
" Dan Kami jadikan (sifat tamak dan gila mereka kepada harta benda dan pangkat itu sebagai) sekatan (yang menghalang mereka daripada memandang kepada keburukan dan kesingkatan masa dunia yang ada) di hadapan mereka, dan sekatan (yang menghalang mereka daripada memikirkan azab yang ada) di belakang mereka (pada hari kiamat). lalu Kami tutup pandangan mereka; maka dengan itu, mereka tidak dapat melihat (jalan yang benar) ".

SETELAH SELESAI SEGALANYA RASULULLAH SAW KELUAR DARIPADA DARIPADA RUMAHNYA DENGAN TENANG TANPA DISEDARI OLEH PEMUDA QUIRISH YANG BERKAWAL, LALU MENUJU KERUMAH SYIDINA ABU BAKAR UNTUK MEMULAKAN PERJALANAN HIJRAH.

GUA THUR

SEMENTARA MENUNGGU KEKECOHAN  TINDAKAN MENCARI DAN MEMBUNUH RASULULLAH SAW REDA BAGINDA BERSAMA SYAIDINA ABU BAKAR TELAH BERSEMBUNYI DI GUA THUR SELAMA 3 HARI 2 MALAM. DALAM PERISTIWA INI LABAH LABAH TELAH MEMAINKAN PERANAN MEMBUAT SARANG MENUTUPI PINTU GUA, MENUNJUKAN SEOLAH OLAH GUA THUR INI TIDAK PERNAH DIMASUKI ORANG.

KEMUDIAN RASULULLAH MENERUSKAN PERJALANANYA MENUJU KE MADINAH DAN SAMPAI DI QUBA BAGINDA TELAH BERMALAM SELAMA 4 HARI DAN SEMPAT MENDIRIKAN SEBUAH MASJID.

MASJID QUBAA MASJID PERTAMA DALAM ISLAM

MASJID QUBAA ADALAH MASJID YANG PERTAMA DIDALAM ISLAM DAN AKHIRNYA RASULULLAH SAW BERSAMA SYIDINA ABU BAKAR TELAH SELAMAT SAMPAI KE MADINAH DAN DISAMBUT DENGAN PENUH KEGEMBIRAAN OLEH PENDUDUK MADINAH.

DIANTARA ORANG ORANG YANG BERTANGGUNG JAWAB MEMAINKAN PERANAN DALAM KEJAYAAN HIJRAH RASULULLAH ADALAH SEPERTI BERIKUT :-
  1. ABDULLAH BIN URAIKID.

BELIAU ADALAH BERPERANAN SEBAGAI PEMANDU JALAN SEORANG PEMUDA YANG MENGANUTI AGAMA YAHUDI, TELAH DICADANGKAN OLEH SYIDINA ABU BAKAR DAN TELAH DIPERSETUJUI OLEH RASULULLAH SAW UNTUK DIJADIKAN SEBAGAI KEPALA JALAN DIDALAM PERISTIWA HIJRAH INI.
   
     2.  ASMAH  ABU BAKAR ( ANAK PEREMPUAN SYIDINA ABU BAKAR ).

ASMAH DALAM USIA YANG MASIH KECIL TELAH BERPERANAN MENGHANTAR MAKANAN YANG DIMASAK OLEH IBUNYA KEPADA RASULULLAH SAW YANG BERSEMBUNYI DI GUA THUR.

ASMAH INI ADALAH ISTERI KEPADA ZUBIR BIN AWAM SEORANG IBU MITHALI YANG BANGGA DENGAN SYAHID ANAK LELAKINYA KHALIFAH ABDULLAH BIN ZUBIR DITANGAN KHALIFAH MALIK BIN MARWAN DENGAN KEJAM.

     3.  ANAK LELAKI SYIDINA ABU BAKAR.

BERPERANAN SEBAGAI MEMBAWA KAMBING KAMBING UNTUK MENUTUPI JEJAK KAKI ASMAH YANG KELUAR PADA WAKTU PAGINYA KE GUA THUR.

    4. DUA ORANG ANAK LELAKI SITI KHADIJAH .

MEREKA INI BERPERANAN SEBAGAI PERISIK, IAITU MENGINTIP PERKEMBANG DAN PERGERAKAN KAFIR QURISH YANG MENCARI DAN CUBA MEMBUNUH RASULULLAH PADA KETIKA ITU. SEGALA BERITA MENGENAI PERKEMBANGAN PERGERAKAN KAFIR QUIRISH ITU AKAN DISAMPAIKAN KEPADA RASULULLAH MELALUI ASMAH.

ADAPUN SYIDINA OMAR MELAKUKAN HIJRAH BERSEORANGAN  SECARA TERANG TERANG DIATAS KEBERANIAN BELIAU.

BEGITULAH SEDIKIT SEBANYAK MENGENAI PERISTIWA HIJRAH YANG DILAKUKAN OLEH RASULULLAH SAW YANG MANA UMPAMA SEBUTIR PERMATA YANG TIADA TERNILAI KEPADA UMAT ISLAM SELURUH ALAM INI. PERISTIWA HIJRAH INI ADALAH SATU TITIK TOLAK PERKEMBANGAN DAKWAH ISLAM YANG LUAR BIASA SEHINGGA PANCARAN NUR ISLAM ITU DAPAT DIKECAPI SEHINGGA KEHARI INI...
ALHAMDULILLAH.


WALLAHUALAM...


ADD NIK CINCIN DI FACEBOOK SEMENTARA BERIKAN LIKE ANDA KEPADA FAN PAGE KIOSK BATU CINCIN DI FACEBOOK ANDA ...

TAWARAN UNTUK MUSIM CUTI PERSEKOLAHAN SILA KELIK SINI

SEBELUM ITU ANDA BOLEH MENYAKSIKAN TAYANGAN VIDEO MENGENAI SEDIKIT SEBANYAK HARGA YANG DITAWARKAN OLEH KIOSK BATU CINCIN BERSEMPENA DENGAN MUSIM CUTI SEKOLAH INI,..KELIK DISINI

TERIMA KASIH KERANA MENGUNJUNGI BLOG KIOSK BATU CINCINNo comments:

SELAMAT DATANG KE LAMAN WEB
KIOSK BATU CINCIN

TEL 014 2308873 - NEIK
EMAIL: www.neikizam@ymail.com

KEPADA PENGUNJUNG PENGUNJUNG LAMAN WEB INI...SILA ADD SAYA DI:-

TWITTER www.ikizam@twitter.com
BLACKBERRY MASENGER PIN 2613FD5E

TULISKAN COMMENT ANDA MENGENAI WEB INI AGAR DAPAT DIPERBAIKI SEGALA KELEMAHAN.

LETAKNYA KIOSK BATU CINCIN.

KIOSK BATU CINCIN TERLETAK DI NO 52, BAZARIA LARUT MALAM, UP TOWN DANAU KOTA ,SETAPAK, KUALA LUMPUR.BERTENTANGAN DENGAN HOSPITAL DANAU,BERHADAPAN DENGAN ZUBAIDAH RESTORAN.

BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN YANG MANA PASTINYA AKAN TERPESONA MELIHAT BERANIKA JENIS CINCIN YANG BERTATAHKAN DENGAN BERBAGAI JENIS BATU PERMATA DENGAN HARGA "MAMPU MILIK"

ANDA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA...?

ANDA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA...?
JIKA BERMASALAH UNTUK MENDAPATKAN BARANG SEBENTUK CINCIN UNTUK SIMANJA ANDA,BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN PASTINYA ANDA AKAN MENEMUI SEBENTUK CINCIN YANG SESUAI UNTUK SIMANJA ANDA.

ADAKAH ANDA JUGA BERMASALAH UNTUK MEMASANG BATU PERMATA KESAYANGAN ANDA...?

ADAKAH ANDA JUGA BERMASALAH UNTUK MEMASANG BATU PERMATA KESAYANGAN ANDA...?
JIKA ANDA MEMPUNYAI BATU PERMATA KESAYANGAN YANG LAMA TERSIMPAN,BERKUNJUNGLAH KE KIOSK BATU CINCIN DAN AKAN MENEMUKAN BERANIKA BINGKAI CINCIN DARIPADA JENIS SILVER,STAINLESS STELL,KUNINGAN DAN PERAK ASAM.ANDA TIDAK PERLU MENUNGGU HARI ESOK UNTUK MEMPERAGAKAN PERMATA KESAYANGAN ANDA ITU.

TAHUKAH ANDA TENTANG CINCIN KAYU ERA BARU...?

TAHUKAH ANDA TENTANG CINCIN KAYU ERA BARU...?
CINCIN KAYU ERA BARU ADALAH CINCIN DENGAN BERPERMATAKAN DARIPADA CAMPURAN KAYU KAYU YANG BERKHASIAT,HASIL OLAHAN OLEH PENGASAS KIOSK BATU CINCIN SENDIRI IAITU EN NEIK.

ANDA INGIN BERGAYA DENGAN LOKET KAYU ERA BARU,DISAMPING MENDAPAT MUNAFAAT DARIPADANYA...?

ANDA INGIN BERGAYA DENGAN LOKET KAYU ERA BARU,DISAMPING MENDAPAT MUNAFAAT DARIPADANYA...?
KIOSK BATU CINCIN ADA MEMBUAT DAN MENJUAL LOKET LOKET DENGAN BERPERMATAKAN DARIPADA KAYU KAYU CAMPUR YANG BERKHASIAT,CANTIK LAGI MENARIK UNTUK ANDA.

ANDA INGIN MEMILIKI WAFAK...?

KIOSK BATU CINCIN ADA MENYEDIAKAN BERBAGAI JENIS WAFAK SEPERTI WAFAK LENGKAP,WAFAK PELARIS,WAFAK BENTENG DAN SEBAGAINYA UNTUK DIMAHARKAN KEPADA SESIAPA YANG BERHAJAT.

BARANG BARANG MISTIK

JIKA ANDA ADALAH SEORANG PEMINAT ATAU PENGUMPUL BARANG BARANG MISTIK,BOLEHLAH BERKUNJUNG KE KIOSK BATU CINCIN UNTUK MELIHAT SESUATU YANG MUNGKIN BOLEH ANDA MILIKI.

BATU LIPAN

BATU LIPAN
kIOSK BATU CINCIN ADA MENEMPATKAN 2 BIJI BATU LIPAN SEBAGAIMANA YANG DICARI CARI ORANG.

ADAKAH ANDA TIDAK BERKESEMPATAN UNTUK MENGUNJUNGI KIOSK BATU CINCIN...?

JIKA ANDA TIDAK BERKESEMPATAN UNTUK MENGUNJUNGGI KIOSK BATU CINCIN,MUNGKIN ANDA BERADA JAUH...ANDA BOLEH MENGHANTAR PESANAN MELALUI EMAIL www.neikizam@ymail.com

KIOSK BATU CINCIN AKAN MENGHANTAR SEGALA PESANAN ANDA MELALUI POS LAJU ATAU MELALUI PERHIDMATAN COURIER SERVIS.

BATU PERMATA YANG BERTUAH MENGIKUT BULAN KELAHIRAN ANDA.

DI KIOSK BATU CINCIN,ANDA BOLEH PULANG DENGAN SEBENTUK CINCIN DIJARI ANDA,DENGAN BATU PERMATA BERTUAH MENGIKUT BULAN KELAHIRAN ANDA.

JANUARY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,PERMATA GANET ATAU PUN ALEXANDRITE.

ALEXANDRITE.

ALEXANDRITE.

FEBRUARY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,AMETHSYT (KECUBONG).

KECUBUNG

KECUBUNG

MARCH.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,AQUAMARINE ATAU BLOODSTONE.

AQUAMARIN

AQUAMARIN

APRIL.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,DIAMOND ATAU SHAPIRE.

DIAMOND

DIAMOND

MAY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,EMRALD.

EMRALD

EMRALD

JUNE.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,CAT EYE ATAU PEARLS.

JULY.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,RUBY ATAU RUBY STAR.

RUBY

RUBY

OGOS.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,ZIRCON ATAU PARIDOT.

ZIRCON

ZIRCON

SEPTEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,BLUE SAPHIRE ATAU BLACK STAR.

BLUE SAPHIRE

BLUE SAPHIRE

OCTOBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH.OPAL ATAU MOONSTONE.

OPAL

OPAL

NOVEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,TOPAZ.

DESEMBER.

PERMATA YANG BERSESUAIAN DENGAN ANDA IALAH,TURQUISE (FIRUS) ATAU STAR STONE.

TURQUISE

TURQUISE